+6012-232 8414 | mycheckofficial@mycheck.my

"Jangan Sebar Melulu, MyCheck Dulu"

Mengenai

MyCheck Malaysia

Bermula Mac 2020 inisiatif menubuhkan semakan fakta dimulakan di Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama), agensi berita negara yang ditubuhkan pada 1967.

Di peringkat awal ia bergerak dalam fasa ad-hoc dengan tiga petugas (seorang editor dan 2 penyemak fakta).

Beberapa siri latihan dan konsultansi dilakukan agar usaha ini dapat dijalankan sehinggalah pada bulan Julai 2020, inisiatif ini dilaksanakan secara rasmi dengan kekuatan lima petugas. (seorang editor dan empat penyemak fakta).

Pada bulan Ogos 2020 laman sesawang mycheck.my beroperasi sepenuhnya. Ia diharap dapat menjadi platform semakan fakta yang beroperasi secara bebas untuk membanteras maklumat palsu dalam konteks Malaysia, terutamanya berkaitan isu yang memberi kesan kepada kehidupan seharian rakyat.

MyCheck beroperasi secara 'editorially-independent'. Meskipun ditubuhkan oleh Bernama, pasukan MyCheck bebas menjalankan tugas dengan telus dan patuh kepada piawaian antarabangsa.

Rangka kerja (framework) operasi MyCheck berpandukan piawaian yang ditetapkan oleh International Fact Checking Network (IFCN).

Kami akan berusaha sedaya mungkin untuk mematuhi standard yang tinggi ditetapkan IFCN agar rakyat Malaysia mendapat laporan semakan fakta yang berkualiti.

Sekutu

MyCheck Malaysia

MyCheck Malaysia

Tingkat 9, Wisma BERNAMA, Kuala Lumpur

012-232 8414

mycheckofficial@mycheck.my

"Jangan Sebar Melulu,
MyCheck Dulu"

© 2023 MyCheck Malaysia. All Rights Reserved.